Hoe maken wij de juiste latex kleuren?

Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Mixing latex colors
Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Hoe maken wij de juiste latex kleuren? Mixing latex colors
Hoe maken wij de juiste latex kleuren?
Het lijkt zo makkelijk..."eventjes' een latex sheet maken in een bepaalde kleur. Maar het is juist super moeilijk!
€ 0,00
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Latex sheets maken in een bepaalde kleur

Het lijkt zo makkelijk...even een latex sheet maken in een bepaalde kleur. Maar het is juist heel erg moeilijk. We zullen proberen om dit zo goed mogelijk uit te leggen. Het is een lang verhaal geworden, maar als je bij ons latex op kleur wilt laten maken, dan raden we je aan om er eventjes een kopje koffie of thee bij te pakken en dit rustig te lezen.
Tip! Bekijk ook eventjes de video op YouTube - klik hier.

Soms krijgen wij aanvragen binnen als deze:

'Ik wil graag een donker blauwe latex sheet laten maken."

Tja... wat is 'donker blauw' latex?

Er zijn duizenden kleuren en tinten donker blauw.  En dan stuurt de klant ter verduidelijking een afbeelding, een schets, een video of een foto met die ene speciale kleur 'donker blauw'. Maar wat de klant ziet in een folder van papier, of op een beeldscherm, of als men zelf een foto ergens van maakt en dat naar ons doorstuurt... wij zien een andere kleur. Want geen enkel beeldscherm is hetzelfde. 

Kleuren wijken altijd af op verschillende beeldschermen (pc, tablet, telefoon, tv etc). Maar ook in print wijken kleuren af, afhankelijk van het type materiaal waar een kleur is op gedrukt... is het op papier, plastic, behang, autolak, textiel of hout etc. En uiteraard is de inkt ook van invloed, is het waterverf, is het professionele drukinkt, is het inkt uit een thuisprinter, is het autolak, etc.

Dus er zijn zeer veel factoren die van invloed zijn op kleur!

En dan hebben we ook nog te maken met de invloed van....het latex zelf...

Latex heeft een andere kleur in vloeibare natte vorm dan in droge vorm. De basiskleur van latex is roomwit als het vloeibaar is, als het opgedroogd is dan is het transparant licht geel/beige. Dus die eindkleur (als het latex droog is) is ook van invloed op de totale eindkleur als er andere pigmenten zijn toegevoegd.

Bij het maken van (transparante) latex sheets, heeft het latex zelf ook invloed op de eindkleur.

Als iemand een sterk transparante licht grijze sheet wil hebben dan is dat eigenlijk onmogelijk. Want als je een licht grijze sheet wilt hebben dan moet er uiteraard grijs pigment worden bijgemengd. Maar niet te veel want anders is de sheet niet meer transparant. En grijs + licht geel = licht beige/bruin. Hoe meer grijs pigment we toevoegen, hoe grijzer de sheet zal worden uiteraard, maar ook hoe minder transparant. Begrijp je hoe lastig dit is?
En alles is vloeibaar, dus heel weinig grijs pigment in roomwit latex... bij het mengen zien wij geen verschil, alleen als het latex droog is.

Het zelfde geldt voor aanvragen van 'extra wit latex'.

Dat is onmogelijk. Je kunt latex niet bleken, je kunt er wel heel veel pigment in stoppen, maar hoe meer pigment hoe zwakker een sheet zal worden. Er bestaat geen 'extra wit latex', dus ook wat sommige fabrikanten beweren, het kan echt niet. Het lijkt iets witter maar als je er een echte kleuren waaier bij houdt of gewoon een A4 papiertje uit de printer, de invloed van het natuurlijke latex blijft altijd bestaan.

Synthetisch rubber kan wel wit zijn, net als siliconen rubber, maar dat zijn totaal andere materialen. Latex sheets zoals wij ze maken en zoals ze worden geproduceerd door machines voor de modeindustrie zijn gemaakt van natuurlijk latex uit de rubberboom.

En dan wat alles nog veel lastiger maakt is dat wij starten met vloeibaar latex.

En vloeibaar latex heeft een andere kleur dan droog latex. Dus we mengen nat in nat. En roomwit + licht grijs in natte vorm geeft geen andere kleur.

Soms worden wij gevraagd om 'eventjes' wat testjes te doen zodat de juiste kleur ontstaat.

Helaas kan dat niet 'eventjes', daar zijn we een hele volledige werkdag mee bezig! Klanten zijn soms verbaasd dat men moet betalen voor het testen, helaas een hele dag werken is niet gratis.  Het latex moet eerst gemengd worden met pigment. Dan moet het drogen. Dan moeten we de kleur beoordelen en weer opnieuw beginnen, met minder pigment of meer pigment, of er moeten andere kleuren bij. Dat moet weer drogen... etc. en herhalen herhalen en herhalen tot het juiste eindresultaat/recept bereikt is.... en dan moet de sheet nog gemaakt worden.

En dan als laatste lastige onderdeel... kleuren op/over/onder andere kleuren.

Iedereen snapt dat als je transparant naturel latex op zwart latex aanbrengt, dat je geen verschil zal zien. Maar het wordt voor klanten lastiger te begrijpen dat als je geel op zwart aanbrengt, dat de zwarte ondergrond van invloed is op het geel, het geel zal dus donkerder zijn dan dat als je dezelfde kleur geel op wit aanbrengt. Kleuren beinvloeden elkaar dus ook.

Bent u er nog?

Conclusie.... het 'eventjes' maken van een bepaalde kleur latex is erg gecompliceerd.

Daarom werken bij met het internationale RAL code kleur systeem.

Als je ons het kleurnummer doorgeeft dan kunnen wij die goed benaderen. Het percentage hangt weer af van de betreffende kleur en transparantie van de sheet. Hoe donkerder de kleurcode is hoe beter wij het kunnen benaderen (want de invloed van de eigen kleur van latex wordt dan minder tot geen invloed).

Uiteraard moet je dan wel een RAL kleuren waaier in je hand hebben, dus ga de kleuren niet bekijken op een beeldscherm zoals een pc, tablet en telefoon. En dus ook niet via een 'app' op een telefoon. Waarom niet? Dat staat beschreven aan het begin van deze uitleg... :-) 

Hieronder zie je de fases van de kleur van het latex tijdens het droogproces van nat naar droog latex.

Foto 1 is nat/vloeibaar latex, de laatste foto is droog latex. De gebruikte kleuren zijn: zwart - blauw - groen - rood - roze - transparant naturel
 








Heeft u een vraag over dit product?

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.